Beviljade anslag 2024

Styrelsen för Erik Stenströms stiftelse för ekskogsbrukets främjande beslutade vid sitt möte i december 2024 att stödja tre projekt med ett sammanlagt belopp på 975.800 kr.

Korslimmade träpaneler av ek

Flertalet studier har pekat på förbättrade akustiska egenskaper och ökad vibrationsprestanda hos korslimmade träpaneler utförda av lövträslag, såsom exempelvis björk och bok. Faktum är att man uppnår en halvering av ljudutstrålningen och vibrationsnivåerna genom att ändra träslag från gran till björk eller bok. Vi tror att träpaneler utförda i ek har större potential än så tack vare materialets höga densitet och exceptionellt höga skjuvstyvhet, speciellt rullskjuvmodul, som visat sig vara viktig för korslimmade träpanelers akustiska prestanda. Genom att utveckla datorbaserade simuleringsmodeller som är kalibrerade och validerade till experimentella tester, kan vi studera möjligheter med ek i uppbyggnaden av byggelement av korslimmat trä.

Projektet innebär ett stöd till doktoranden Annie Bohman, som undersöker om korslimmat trä kan erbjuda bättre ljud- och vibrationsegenskaper utan att skivorna har dyra, tidskrävande och klimatbelastande ytskikt. En kombination av ek och gran har potential att uppnå förbättrad ljudisolering och möjliggöra större spännvidder.

Ansvarig forskare: Peter Persson, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet.

Anslag: 302,000 kr.

Grupplantering av ek i björkskog

Projektet ska 1) utvärdera överlevnad, tidig tillväxt och potentiell stamkvalitet i ett försök med grupplantering av ek i planterad björkskog i södra Sverige samt 2) studera produktion och ekonomi i blandskog av ek och björk. Hypoteserna som skall testas är 1) grupper med lågt antal ekar ger tillräckligt antal potentiella huvudstammar för ekskogsbruk, 2) blandskog av ek och björk förbättrar beståndsekonomin i ekskogsbruk.

Projektet omfattar två delar: 1) Studier av etableringsresultat vid plantering av ett lågt antal ekar i grupper med inblandning av planterad vårtbjörk. 2) Prognoser över beståndsutveckling och ekonomi för björk i blandskog av ek och björk.

Det beståndet som studeras etablerades 2008 genom plantering av grupper om 6 ekplantor (2-årig; proveniens Visingsö) i förband 10×10 m och plantering av vårtbjörk (2-årig; fröplantage Asarum) i förband 2,0×2,5 m mellan grupperna. Planteringen inhägnades strax efter plantering. Röjning av björk kring ekgrupperna utfördes 2014 och förbandsröjning gjordes i björken 2019 till 2×2 m förband. I beståndet anlades 2021 ett försök med syfte att studera skötselprogram, volymproduktion och virkeskvalitet vid anläggning av ekskog i blandning med vårtbjörk.

Ansvarig forskare: Urban Nilsson, Sveriges lantbruksuniversitet

Anslag: 253,800 kr

Röjning för att gynna ek i barrträdsbestånd

En försöksserie anläggs i barrdominerade föryngringar med förekomst av naturligt föryngrad ek. Målsättningen med försöken är att studera effekten av behandlingar för att gynna eken i samband med röjning. Behandlingarna utvärderas med avseende på betesskador, kvalitetsrelaterade egenskaper (växtsätt, flerstammighet) och tillväxt (höjd och diameter) hos ek. Inom projektperioden följs försöken under tre tillväxtsäsonger men försöksdesignen utformas så att en långsiktig uppföljning är möjlig.

De hypoteser som ska testas är bland annat: 1) Vid röjning kan sparade trädgrupper och trädrester runt ek reducera betet jämfört med friställd ek. 2) Betesskadorna på eken är generellt färre vid brunnsröjning jämfört med total lövröjning. 3) Brunnsröjning gynnar ekens tillväxt jämfört med ek i oröjd omgivning och effekten blir större med ökande radie på brunnen. 4) Engångsbehandling med viltrepellenter ger bäst skydd av de testade metoderna efter en tillväxtsäsong men inte efter nästkommande säsong.

Ansvarig forskare: Nils Fahlvik, Skogforsk

Anslag: 420,000 kr