Exkursion och årsmöte 2017 i Kalmar län

IMG_4198-Kölby_Lars_Karlsson_ekskog_645x430px
Ek med hög kvalitet i Kölby. Foto Mats Hannerz.

Årets exkursion och årsmöte med Ekfrämjandet äger rum 7-8 september i sann ekskogsbygd. Kalmar län är det mest ekrika länet i landet. Här hittar vi levande eklandskap med grova ekar och många sällsynta arter, till exempel den hotade större ekbocken. Här hittar vi också de välskötta produktionsskogarna med diamantkvaliteter, och i länet finns också den största industrin i Sverige som tar hand om och förädlar ekstocken.

Programmet genomförs i samarbete med Skogsstyrelsen (Kalmar distrikt) och Kährs industrier.

Programmet i korthet

Torsdag 7 september

Vi startar i Nybro klockan 11:30 med lunch. Därefter besöker vi Kährs fabrik där vi får följa ekstocken från bedömning och sortering fram till det färdiga golvet. Kvällens årsmöte hålls på Kalmar slott där vi avnjuter mat och skådespel i en historisk miljö. Före maten kommer Bengt Andersson från firma Gott Virke att hålla ett spännande föredrag om våra lövträslags användning, baserat på hans egna erfarenheter av snickeri och forskning under 30 år.

Fredag 8 september

Vi besöker lövskogar omkring Kalmar där vi diskuterar både produktion och miljö. Här kommer vi bland annat att få se riktig kvalitetsek vid Kölby, och det herrgårdspräglade ekskogslandskapet vid Björnö. Klockan 15:30 är vi tillbaks till hotellet och exkursionen tar slut.

Anmälan och information

Ekfrämjandets medlemmar har fått kallelse i brev. Här hittar du samma inbjudan och talong för anmälan. Har du frågor, kontakta Ekfrämjandets sekreterare Frida Jonsson, frida.jonsson@skogsstyrelsen.se, 0481-48251.

IMG_0164-Kalmar-slott_645x430px
Kalmar slott. Foto Mats Hannerz.

IMG_9888-svavelticka-Björnö_645x430px

Svavelticka i Björnö naturreservat. Foto Mats Hannerz.